יום רביעי, 29 בדצמבר 2010

כשרוצים מהר אבל טעים - פרגית ושומר

פְחֲאָד דִי דְזָזַה מֲעָה בשְּבָאַש

השומר הטוב ביותר נקטף כשבוע אחרי גשם חזק, ואכן ערמתי 2 ק"ג טרי טרי.

אפשר לאכול את הירק המדהים הזה גם מבושל גם אפוי וגם חי.....אני אוהב אותו בכל צורה.

הפעם הכנתי אותו עם נתחי פרגית, בתיבול קצת שונה ולא מרוקאי במיוחד  של "גראם מסאלה"....יצא מעולה.


לעסק......לקחתי 4 נתחי פרגית (חתוך לקוביות) ובשלתי במים כחצי שעה על מנת שלא יצא קשה

מוסיפים לסיר לאחר הבישול הראשוני כפית כורכום, 1/4 כפית פפריקה מתוקה ו - 1/2 כפית גראם מסאלה,

חותכים 6 פקעות שומר לרבעים או שישיות ומכניסים לסיר......מוסיפים כף או שתים שמן וממלחים לפי הטעם.....ממשיכים לבשל עוד כ- 1/2 שעה מתקנים תיבול.....מכבים ומגישים.

טיפים שלי להצלחה.....לבשל בתחילה עם הרבה מים אבל לא יותר מידי.....בבישול הסופי לצמצם את הרוטב ..בזהירות שלא ישרף.

בתאבון

מעוניינים לקבל את המתכונים במייל כתבו לי ואוסיף אתכם לרשימת התפוצה   amnon120@gmail.com


יום ראשון, 26 בדצמבר 2010

דג כרובית וצְרמֵלָה או צְרמַלֵה

 
בשיחה עם חבר נפש אמר האדון שהוא קורא אדוק של הבלוג שלי צְרמַלֵה......אני כמובן שצחקתי מאד והבטחתי שבפוסט הבא אסביר מה זה צְרמֵלָה או צְרמַלֵה בהגיית אחנו האשכנזים.

אז כך האריסה  זוהי "הריבה" המרוקאית.....בקישור ניתן ללמוד איך אני מכין אותה.....האריסה המרוקאית נקראת סחקה ומשמשת לתיבול מאד בסיסי וטעים לסלטים ולבישולים.

אחד השימושים שלה הוא מיטבל המתאים לדג מטוגן ונקרא צְרמֵלָה.....אני אוהב צְרמֵלָה עם כל דבר ולכן גם הבלוג שלי נקרא כך.

אז איך מכינים צְרמֵלָה או צְרמַלֵה.....כף אריסה מרוקאית....מיץ מחצי לימון...חצי כפית כמון וחצי כפית חומץ....מערבבים וטובלים.....מעדן אמיתי.

למנה הוספתי כמובן פילה אדמונית מטוגן וכרובית שחלטתי במים,טבלתי בביצה ופרורי לחם וטיגנתי בשמן עמוק....

מנה מהירה וטעימה  ולסיכום צְרמֵלָה או צְרמַלֵה......מה זה משנה זה פשוט טעים.....יוני אתה מלך.


יום שישי, 24 בדצמבר 2010

כשרוצים מהר אבל טעים - כרעיים עם בצל ועגבניות

ערב שבת הגיעה והקטנים החליטו שזה מה שהם רוצים......הכי מהר הכי טעים.

מתכון פשוט עם המון מתכונים כל משפחה והמתכון שלה.....היום נבשל בסגנון "יפרח"

מצרכים

3 כרעיים מפורקים או שלמים
2 עגבניות פרוסות
בצל בינוני פרוס
3 כפות שמן קנולה
כף פפריקה

מכניסים לקערה את העוף הבצל והעגבניה....מתבלים בכף פפריקה ומלח לפי הטעם,  מוסיפים את השמן וחצי כוס מים,   עושים מסז' לעוף ומסדרים יפה בתבנית.

מכסים ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור ל45 דקות בחום של 200 מעלות....לאחר מכן מורידים את הרדיד, וממשיכים לצלות כ - 1/4 שעה.....

ניתן להוסיף תפו"א ....או כל תוספת אחרת.....אצלנו אכלו אורז.

בתאבון


יום שני, 20 בדצמבר 2010

ערב מהיר וטעים - שמפניון וגבינת עיזים

במסגרת ארוחות ערב לילדים.....וגם לנו כמובן.....טעים ומהיר

בחרתי כמה פיטריות גדולות מילאתי בגבינת עיזים חצי קשה (פרומעז)....מצפים בביצה ופירורי לחם ......

ולטגן בשמן עמוק לא על אש חזקה.

אני הגשתי עם סלט עגבניות  ופלפלים, לילדים ...........כמובן שבלי פלפלים

ניתן לשלב גבינות נוספות......אני אישית חושב שגבינות עיזים וצאן מתאימות יותר.......

בתאבון

יום ראשון, 19 בדצמבר 2010

ריבת תפוזים סינים

הרבה זמן היורש מפנטז על קטיף עץ התפוז סיני במרפסת והפיכתו לצנצנת ריבה.....היום זה קרה.

הרתחנו כחצי קילו 10 דקות וקררנו במסננת......להסרת המרירות

מבשלים בסיר את הפרי והסוכר כשעה וחצי על אש קטנה.....סוכר בכמות הפרי זו כל התורה הפשוטה

בסוף מוסיפים כפית מיץ לימון.......

יאמי

יום שבת, 18 בדצמבר 2010

עוף ברוטב עגבניות

היום החלטתי לעשות מתכון של אמא אך בשינוים קלים וללא בצל כלל.

את הרוטב טעמתי ויצא מעולה....זוגתי מאשרת....והקטנים מתים על רטבים על בסיס עגבניות..

את תוספת האורז הבסמטי עשיתי בתוספת אורז שחור.

לצלע השניה יהיה אוכל לתפארת מחר לעבודה.

מצרכים

2-3 כרעיים חתוכים ונקים
5 עגבניות אדומות, מקולפות קצוצות וללא גרעינים
2 שיני שום כתוש
2 כפות שמן קנולה
כף פפריקה מתוקה


לעסק.......מבשלים את העגבניות כ- 5 דקות ומוסיפים את השום הפפריקה והשמן ומערבבים טוב על הגז עוד כ -5 דקות ואז מכניסים את העוף לעוד כשעה בישול על אש קטנה......אני בשלב הזה הוצאתי את העוף ואת כל הרוטב טחנתי עם הבלנדר סטיק.

חשוב לשים לב שהרוטב לא נדבק לסיר ונישרף.....מומלץ לשים לב כל הבישול ולערבב מידי פעם.....את הרוטב נצמצם על מנת שלא יהיה מימי מידי, אך שיהיה מתאים לטבול בו לחם טרי....

בתאבון

יום חמישי, 16 בדצמבר 2010

סלט סלק - בַרְבָּה

כמו שאתם מבינים אצלנו בשולחן השבת אוהבים סלטים.....

השבת נכין סלט סלק אדם - בַרְבָּה,   סלט פשוט וטעים שנשמר אפילו יותר משבוע במקרר.

לעסק....נבחר 3-4 סלקים טריים וקשים, ונשטוף היטב במים,  ניתן להרתיח במים או לאפות בתנור עם 1/4 כוס מים....

אם החלטנו לאפות (בעיני הרבה יותר מוצלח וממתיק מאד את הסלק)....נכניס לנייר אלומניום עם מים ונכניס לתנור.

נבדוק בעזרת מזלג שהסלק רך נקלף ונגרר בפומפיה או נחתוך לחתיכות,  אצלי אוהבים מגורר ואצל אמא חתוך.

נתבל במעט שמן, כמון מלח ומיץ לימון....ניתן להוסיף גם מעט חומץ.......נקשט בפטרוזילה או כוסברה קצוצה.

מומלץ להכין יום קודם....הטעמים מורגשים טוב יותר למחרת.

בתאבון.




סלק אפוי

יום שני, 13 בדצמבר 2010

ממולאים- פלפלים קישואים וכל מיני

אצלי בבית אוהבים ממולאים, זוגתי לעבודה, אני אחרי העבודה והילדים גם.

פעם בחודש אני חייב להכין סיר,  הטועמים טוענים שהם מוצלחים ביותר, אז הכנתי וצילמתי ותהנו מהמתכון

מצרכים

ירקות למילוי - פלפלי נהריה,תפו"א, עגבניות,גמבה אדומה,קישוא (עגול או רגיל) עגבניה, בצל,עלי כרוב (לפרק בעדינות ולחלוט במים חמים כ-5 דקות) -לא חייב את כולם,    אני מעדיף 1-2 מכל אחד.
1/2 ק"ג בשר בקר טחון (ניתן להחליף עד 1/3 מהכמות בחזה עוף טחון)
צרור כוסברה קצוצה
2 כוסות אורז (אני משתמש בבסמטי)
2 פלפלים חריפים קצוצים
כוס ציר עוף
3 כפות שמן קנולה


לעסק.......מנקים את הירקות ומכינים למילוי.....את מה שמוציאים מהבצל העגבניה והתפו"א אני קוצץ דק דק ומוסיף לתערובת המילוי.


מוכנים למילוי


תערובת המילוי....מכניסים לקערה את הבשר האורז, כוסברה, פלפלים חריפים וכף וחצי שמן ומערבבים,  מתבלים בכף פפריקה, 1/3 כפית משיה או מוסקט ומלח לפי הטעם.......אחרון חביב נכנס כוס ציר עוף ומערבבים עוב טוב את תערובת המילוי......המילוי מוכן.


מילוי לפני הערבוב

ממלאים את הירקות בתערובת, חשוב לא לדחוס על מנת שיהיה לאורז להיכן להידחס.....ומסדרים בסיר....


ממלאים ומסדרים בסיר

ממלאים 3/4 גובה מים,  מתבלים במלח פפריקה וכפית וחצי שמן....ניתן להוסיף ציר עוף או אבקת מרק למים.....מרתיחים את הסיר ולאחר הרתיחה מנמיכים לאש קטנה לכ - 3/4 שעה בישול עם מכסה סגור.

טיפים שלי להצלחה- למחרת הרבה יותר טעים....אני תמיד מכין ומכניס למקרר ולמחרת מגיש,    תוך כדי הבישול לקחת מהמים ולצקת על הירקות מלמעלה......

Bon appétit



Bon appétit

יום שבת, 11 בדצמבר 2010

ערב מהיר וטעים - תפו"א וביצים

כל ערב חושבים במשפחות מה נכין לילדים.....

הקטנים מאד אוהבים וגם אותנו זה מאד משביע....הוספתי אבוקדו וביצה והללויה, אז אם הילדים עושים בעיות בארוחת הערב ביצים ותפו"א קצוץ עם שמן מלח ופלפל ......ארוחה מהירה וטעימה......

אני קישטתי עם רוטב פלפלים...........

תוספות אפשריות מלפפון חמוץ, כרובית מטוגנת. ירקות מוקפצים....בתאבון

יום חמישי, 9 בדצמבר 2010

פילה עוף עם תפוז סיני ודובדבנים

כמו שהבנתם אני בחופש ומתפנק על ארוחות צהריים.

הקטנים אכלו שניצל ואת פילה החזה שמרתי, תוך כדי השכבה לשנ"צ חשבתי מה ליצור מהפילה....

אז זה מה שיצא!!!!

מרכיבים

פילה עוף אחד
2 תפוזים סינים (מהעציץ במרפסת) חתוכים לעיגולים
עלה מנגולד אדום (מהעציץ ליד)
4-3 דובדבנים (מובן שגילענתי בעונה והקפאתי)
1/2 כוס קברנה סובניון

לעסק.....חולטים את עלה המנגולד במים חמים כ-3-4 דקות מוציאים ומקררים,   מנקים את האמצע על מנת שלא יהיה קשה לגלגל ולא יהיה סיבי מידי.

מכניסים את החזה (אני הוספתי לו גזר מוקפץ קלות) לעלה ומגלגלים.....ומניחים בצד.

במחבת קטנה מקפיצים את הדובדבנים ועיגולי התפוז כ 5-7 דקות....אני הוספתי כ1/3 כוס מים וכף יין.....מתבלים במעט מלח ו1/2 כפית סוכר,  שניה לפני שנגמרים המים מעבירים את הדובדבנים והתפוז לצלחת.

את הגלילה מוסיפים למחבת עם שאר היין ומבשלים כ - 5 דקות...מתבלים במלח ומעט סוכר.

פורסים את הפילה ומסדרים את כל הרכיבים בצלחת......משיכים לצמצם את היין ומעטרים את הצלחת..

בתאבון



סלק עלים אדום במרפסת

יום רביעי, 8 בדצמבר 2010

גלילת פרגית ברוטב פלפלים ודלעת

אומנם לא מהמטבח המרוקאי אך יצא טעים מאד....

אז כך,   הקטנים בחופשת החנוכה ואני מפעיל אותם המטבח שלא ישעמם להם,   ביקשו שיפודי פרגיות ואני אץ רץ לפרק ירך עוף טרי.....נשארה חתיכה והחלטתי טיפה להשקיע.....אהבתי את התוצאה.

מצרכים

100 גרם דלעת חתוכה לקוביות
3 גמבות קלויות בתנור או בגז
1 סטיק פרגית
עלה פנימי של סלרי
נגיעת פסטו
נגיעת חרדל דיזון

לעסק....נכניס את קוביות הדלעת לתנור לשעה,  לא לפני שתבלנו במלח, פלפל, טימין ושמן זית.

רוטב הפלפלים....לבלנדר את הגמבות הקלויות ללא קליפות וגרעינים, נוסיף 2 כפות שמן זית, מלח ו-50 גרם מהדלעת האפויה.....מרסקים היטב ושומרים בכלי במקרר.....יכול לשמש לכריכים ונשמר עד שבוע במקרר....רוטב מעולה.

את הפרגית פורסים באמצע אך לא ל-2.....מורחים מעט פסטו ומעט חרדל דיזון.....מוסיפים ענף סלרי עדין (הכי פנימי),  מגלגלים וסוגרים בעזרת קיסם.

ממליחים את הגלילה ומטגנים בשמן זית (אני הוספתי לשמן 3 חוטי זעפרן)......לאחר הטיגון פורסים ומסדרים בצלחת.

אם תרצו לפנק זו המנה.

מרק גריסים לערבים צוננים

אתמול נסענו לבקר את אחותי שחזרה מבית החולים עם הנכדה ה-15 לאימי.

בעמק האלה מורגשת הצינה ומרקים כבדים הם המתאימים ביותר לערבים קרירים, משביעים מחממים וטעימים.

מובן שאמא אמרה "שב תאכל יש מרק גריסים" ואני שהמשכתי מהעמק לחולון להדלקת נר שביעי אצל חמתי, בקשתי שיארזו ונאכל מחר בבית.

היום נשארתי עם הילדים והתחלתי לחשוב יחד איתם מה נכין לצהריים ואז היורש פסק, נאכל את המרק של סבתא, חיממתי הושבתי על השיש והתחלתי להאכיל במעט חששות שנעלמו בכף הראשונה.....שניהם טרפו......

הדבר הראשון הבא שעשיתי זה טלפון למאמא לקבל את המתכון המדוייק......

מצרכים

5 עגבניות מגוררות
שורש סלרי , השורש קצוץ והעלים משתמשים רק בפנימים העדינים וקוצצים גם
בצל גדול קצוץ
חופן כוסברה קצוצה
תפו"א בינוני קצוץ
גזר אחד - חתוך לעיגולים
1/2 ק"ג בשר,  גרונות הודו או בשר שריר הם המומלצים אך ניתן גם עם עוף או חלקי בשר אחרים
כוס גריסי פנינה

לעסק.....מכניסים את כל המצרכים (למעט הכוסברה) לסיר לחץ מוסיפים מים, מלח, פלפל לבן ומעט כורכום, ניתן להוסיף כף אבקת מרק, מבשלים שעה ומכבים.

אם אין סיר לחץ מומלץ לבשל את הבשר כשעה ואז להוסיף את כל המצרכים.

לאחר פתיחת המכסה מוסיפים את הכוסברה ומערבבים,  טועמים ומתקנים תיבול....ממתינים 10 דקות ומגישים

טיפ קטן .......המרק למחרת טעים ברמות....בתאבון




יום ראשון, 5 בדצמבר 2010

שוקי עוף ושעועית ירוקה

דְזָזַה מֲעָה לוּבְיָה

בהמלצת הקוראים אמשיך לכתוב כמה מתכוני שיגרה ליום יום מהירים וטעימים.

אצלי בבית אני משתדל להכין מתכונים של אמא ולא להכנע לילדים שתמיד יעדיפו שניצל מוכן.

עוף טרי וירק טרי זה אחת הבחירות המוצלחות בעיני, כך הילדים נחשפים לטעמים רבים, ולא צריך לכל ארוחה להכין מספר סירים.

חברים אומרים.....את זה הילדים שלי לא יאכלו.....ואני אומר שאם הם יתרגלו ויאהבו אז יאכלו גם יאכלו.

הפעם בחרתי להכין עוף עם שעועית ירוקה......יצא מעולה.

מצרכים

2-3 כרעיים נקיים וחתוכים
400 גרם שעועית ירוקה טריה,  אפשר גם סנפרוסט (שעועית שלמה עדיף)
2 עגבניות אדומות קלופות קצוצות וללא גרעינים
2 כפות שמן קנולה


לעסק.....מסדרים את השעועית והעגבניות הקצוצות בתחתית הסיר ומעל מניחים את העוף,    בקערה קטנה שמים כף פפריקה מלח ע"פ הטעם וניתן גם להוסיף כפית אבקת מרק עוף, ממלאים את קערה במים חמים מערבבים ושופכים מעל העוף,   מוסיפים עוד כ - 3/4 ליטר מים ואת השמן ומבשלים על אש בינונית כחצי שעה עד שעה.

טיפים להצלחה.....מלח בודקים שלא יחסר,  מים מאדים עד שיוצא רוטב מוצלח....

בתאבון וספרו איך יצא.




יום שישי, 3 בדצמבר 2010

פשטידת תפו"א מרוקאית - מְחַמֲר


מְחַמֲר

הפשטידה המרוקאית היא המְחַמֲר, ניתן להכין ולשמור אפילו יומיים שלוש במקרר, בדרך כלל מתחסל הרבה קודם.

מצויין לילדים ואפשר להכינה עם שינויים וירקות נוספים,  אבל הפעם תקבלו את המתכון האורגינל מקזבלנקה וללא שינויים כלל.

מצרכים:

5 תפו"א גדולים
10-12 ביצים
גזר אחד מגורר
1/4 צרור כוסברה
2 כפות שמן קנולה

לעסק.....מקלפים את התפו"א ומרתיחים עד לריכוך מלא, מועכים לאחר סינון ומקררים,  מוסיפים את הביצים הכוסברה והגזר ומערבבים עד לקבלת מסה ללא גושים.

מוסיפים את השמן ומתבלים במלח ופלפל לבן,  ניתן אף להוסיף מעט אבקת מרק עוף.

מחממים סיר ומוסיפים שמן, כאשר השמן ממש רותח, שופכים את המסה ומנמיכים את האש לאחר כ-5 דקות מכניסים לתנור חם 180 מעלות לכ-20 דקות,   בודקים בעזרת קיסם שהפשטידה מוכנה בפנים ומוציאים,    לאחר ההוצאה הופכים על צלחת ומחכים לקירור, פורסים מזליפים כמה טיפות לימון ומגישים.

אני הכנתי הפעם ברינג של פנקיק וללא תנור (מתאים לחגים בהם לא מדליקים תנור) ויצא מעולה.

בתאבון וספרו איך יצא.


מְחַמֲר  הכנה בסיר



מְחַמֲר  במנה אישית - הכנה ברינג